Oncologie en Voetzorg
Afgelopen zagterdag heb een een cursus Oncologie & Voetzorg gedaan. Het was een lange intensieve dag, maar zeker heel leerzaam.In Nederland krijgt 1 op de 3 personen kanker. De ziekte kanker komt steeds vaker voor en heeft een impact op ons leven, er kan een heel traject volgen aan behandelingen. De voeten van deze zieke mensen vragen om extra aandacht. Het is dan ook belangrijk om kennis te hebben over de ziekte kanker, de diverse behandelmethodes en de bijwerkingen daarvan.
Ik ben deze cursus gaan volgen om mijn kennis over kanker en aan kanker gerelateerde klachten te verbreden en te verdiepen. Ook ik heb helaas in mijn salon patiënten met kanker.
Patiënten met kanker die te maken hebben met weerstand verlagende therapie zijn extra vatbaar voor infecties. Het is belangrijk om pas een afspraak te maken als de behandelende arts acoord heeft gegeven voor een volgende behandeling Voor de volgende behandeling wordt altijd het bloed gecontroleerd. Als de bloedwaarden goed zijn kan de volgende kuur gegeven word dus dan
kunnen daarvoor ook de voeten behandeld worden.
Voor ons als pedicure is de uitslag van het bloedonderzoek een goede indicatie of de behandeling plaats kan vinden. Als de uitslag goed is kan in de week voor de kuur een pedicure behandeling plaatsvinden.
Tijdens de behandeling van kanker kan de eventuele bestaande schimmelnagels verergeren of er kan plotseling een schimmel optreden in de nagels. De verdikte nagels worden dan alleen wat dunner gemaakt maar mogen niet meer verder behandeld worden.
Ook kunnen de nagels oneffenheden vertonen of gaan scheuren. Het is belangrijk dat de nagels niet te lang zijn en te voorkomen dat de omliggende tenen niet beschadigd raken en/of dat de nagel aan de sokken blijft haken. Nagelverharder zijn in principe veilig en mogen eventueel gebruikt worden.
Ook kunnen de nagels eventueel loslaten, daar is van te voren niet aan te doen om het te voorkomen. Deze nagels worden zorgvuldig behandeld, eventueel verwijderd of gladgefreesd.
Adviezen voor kankerpatiënten en het verzorgen van hun voeten
- Gebruik geen voetbaden – huid wordt weker – infectiegevoeliger
- Voeten goed afdrogen/deppen met een zachte, dunnen handdoek
- Uitdroging van de huid voorkomen door gebruik van ongeparfumeerde crème/olie
- Dagelijkse controle voeten- oneffenheden, blaren, zwellingen, verkleuring etc.
- Nagels zo knippen dat er geen wondjes ontstaan, (maak eventueel een afspraak)
- GEEN likdoornpleisters, viltringen of andere confectiemiddelen
- GEEN agressieve middelen tegen wratten of likdoorns
- Goed passend schoeisel met een schokdempende zool
- Geen kousen/sokken/TEK met naden, stiksels of strakke boorden
Mocht u een afspraak maken, neem altijd het telefoonnummer mee van de oncologieverpleegkundige
Ik ben blij dat ik deze cursus heb mogen volgen en daardoor weer meer weet over de voetzorg en oncologie en waar ik op moet letten voor eventuele plekjes aan benen en voeten.